Meer Met Munckhof BUSINESS TRAVEL HET TEKEN VAN KWALITEIT IN ZAKENREIZEN Meer Met Munckhof Meer Met Munckhof MUNCKHOF MEER MET MEER MET MUNCKHOF BUSINESS TRAVEL Meer Excellente service EXCELLENTE SERVICE MEER MET MUNCKHOF BUSINESS TRAVEL Meer Excellente service Meer Excellente service MEER Meer kosten besparen KOSTEN BESPAREN MEER MET MUNCKHOF BUSINESS TRAVEL Meer kosten besparen Meer kosten besparen MEER Meer Met Munckhof HEALTH, RISK & SAFETY MEER MET MUNCKHOF BUSINESS TRAVEL Meer Met Munckhof Meer Met Munckhof MEER
Blog

Business travel, waar staan we?

De zomer staat voor de deur; traditioneel een rustige periode in de wereld van zakenreizen. Menigeen vraagt zich af hoe de zakenreiswereld er na de zomer uit zal zien. Waar staan we? Hebben we met onze vakantiereis voldoende vertrouwen opgedaan om ook zakelijk weer op reis te gaan of staan we aan de vooravond van een volgende corona-golf? Wie zal het zeggen?

Dit is wat we nu wel weten anno juli 2021

De vraag naar vliegtickets verschilt wereldwijd enorm. Landen met een grote binnenlandse markt laten een behoorlijk herstel zien. In China en Rusland is de vraag zelfs al groter dan voor de pandemie. Dat zijn helaas wel uitzonderingen. De International Air Transport Association (IATA) meldt dat in mei 2021 de wereldwijde vraag naar vliegtickets 85% lager was dan in mei 2019. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Het is met name de onzekerheid die reizigers ervaren door de grote verschillen in regelgeving tussen landen. Daarnaast veranderen deze regels ook continu waardoor dit effect nog sterker wordt. Specifiek voor Nederland geldt dat de huidige groei in de besmettingscijfers die we de laatste dagen zien, er voor zorgt dat het mogelijk voor Nederlanders op korte termijn erg moeilijk wordt om internationaal te reizen.

Positief nieuws

Toch is er ook goed nieuws te melden. Betaalbedrijf Mastercard meldt dat, op basis van hun cijfers, Nederland momenteel 47% van het aantal vluchtboekingen noteert ten opzichte van dezelfde periode voor de coronapandemie. Deze cijfers zijn echter vrijwel volledig toe te schrijven aan de vakantiesector. Deze volgorde lag wel in de lijn der verwachtingen. KLM meldde in het voorjaar namelijk al dat zij verwacht dat de leisure markt als eerste zal herstellen, daarna de zakelijke markt in het midden- en kleinbedrijf en daarna het grootbedrijf. De vraag is of de positieve ervaringen die reizigers privé op doen, bijdragen aan het vertrouwen om zakelijk te gaan reizen na de zomer. Ook de Nederlandse Spoorwegen geven positieve signalen af. Zij melden dat het binnenlands vervoer over het spoor inmiddels weer op 53% is beland ten opzichte van dezelfde periode voor de coronapandemie.

Liever live

Veel van onze zakelijke klanten geven aan dat ze niet kunnen wachten om weer op reis te gaan na de zomer. Enerzijds omdat de markt er om vraagt, anderzijds omdat personeel aangeeft dat zij dit een belangrijk en essentieel onderdeel van hun werk vinden. Veel partijen hebben zich het afgelopen jaar goed kunnen redden met videobellen. Toch begint dit tij te keren. Hotelketen Accor heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieruit bleek dat respondenten aangaven dat één live ontmoeting net zo effectief is als drie meetings door middel van videoconferencing. Hoewel videoconferencing natuurlijk een makkelijk en goedkoop alternatief is, geven gebruikers aan dat het ontbreken van non-verbale communicatie en persoonlijke ‘small-talk’ een groot gemis is in meetings waar grote belangen op tafel liggen. Het onderzoek pretendeert dat het doen van live meetings maar liefst 23% meer omzet zou opleveren.

Ready for take off

Munckhof Business Travel heeft niet stil gezeten om zich voor te bereiden op het moment waarop er weer op grote schaal gereisd gaat worden. In voorbereiding op de periode die komen gaat, hebben wij de laatste maanden gebruikt om nieuwe digitale applicaties te implementeren en onze travel consultants te trainen in de laatste ontwikkelingen. We zijn dan ook klaar om u te helpen met al uw reisaanvragen.

Wilt u advies op maat, laat het mij weten. Wij staan voor u klaar!

Bas de Smit
Bas de Smit
Result & Conversation Manager
Bas de Smit